Kalmar 2020

Turen til Kalmar fra d. 7-11 september 2020

Mandag d. 7. september

22 friske medlemmer fra rejseklubber stod klar på Frederikssund Station kl. 7.45, hvor vi blev hentet af Spar Tours, som kørte os mod Øresundsbroen. I bussen fik vi kaffe og en lille en. Vi kørte først til Kristianstad, hvor vi var på en kort byvandring og besøgte Trefoldigheds Kirken. Vi så et naturområde, som desværre havde lukket, selv om de havde lovet os en frokost. Vi vandrede tilbage til bussen og begyndte at kører videre for at finde et andet sted at spise, men så ringede de til rejselederen og sagde, at de ventede på os. Ja, så tog vi turen en gang til og fik vores frokost - en dejlig stærk tomatsuppe. Vi kørte videre til Brømsebro, den gamle grænse mellem Sverige og Danmark. Herefter gik turen mod Kalmar, hvor vi var fremme ved vores Best Western hotel ca. kl. 16:30.

Tirsdag d. 8. september

Tirsdag stod vi op til regnvejr, men da vi nåede Kalmar Slot, var regnen næste holdt op. Vi fik en guide rundvisning på 1 times tid - meget spændende. Herefter kørte vi på vestsiden af Øland helt ned til den sydligste spids og så på fyrtårnet (Långe Jan). Efter en dejlig frokost var der nogle stykker som lige smuttede en tur op i fyrtårnet på gåben. Bare 197 trin op og lige så mange ned igen. Andre var i Naturcenteret og hørte på fuglekvidder - et interessant sted.

Til slut kørte vi en kort rundtur på Ølands østside på vejen hjem til hotellet.

Onsdag d. 9. september

Første tur efter morgenmaden gik på gåben i Kalmars smukke gamle bydel, hvor vi var på besøg i domkirken. En kirke som har 2 døbefonte og 3 orgler - en meget flot kirke.

Bussen kørte os til den nordlige del af Øland, hvor vores første besøg var en guide rundvisning på Borgholm Slotsruin. Guidet, som ikke havde haft noget at lave hele sommeren, var fuld af liv. Når han fortalte, brugte han både arme og ben. Han kom så godt i gang med at tale, at rundvisningen tog 1 1/2 time.

Guiden havde arbejdet der i 50 år.

Herefter var det 10 hjulomdrejninger, så var vi på den svenske kongefamilies sommerslot Soliden. Her startede vi med frokost, nogle sad indenfor og andre sad udenfor på grund af covid-19. Jeg havde fornøjelse at sidde udenfor - det var yderst underholdende. Det blæste og småregne lidt; ja solen kom også forbi. Det blæste så meget, at Elsebeths salat fløj over på min tallerken og bierne summede rundt om hovederne på os. Men vi fik da nogle gode grin undervejs.

Efter frokosten var det muligt at gå en tur i haven. Det er en flot have, som har bede efter forbillede fra forskellige lande.

På vej hjem var vi forbi Ølands karakteristiske vejrmøller i Lerkaka. Her var det muligt at tage billeder.

Så gik det retur mod hotellet i regnvejr. Vi havde dog næste tørvejr hele dagen. Når det nu skulle regne, var det heldigt, at vi alle var kommet op i bussen og var på vej hjem.

Torsdag d. 10. september

Dagen begyndte med flot blå himmel og solskin. Dagens første besøg var hos Mickejohans Konstglas i Örsjö. Her så vi først en udstilling med nogle priser med mange nuller. Så viste han os, hvordan man lave f.eks. en vase med ansigt i, hvordan man lægger lag på lag af glas ovenpå hinanden, så tingene får forskellig farve. Det var meget interessant. De var to mand og deres samarbejde var noget helt for sig selv. De talte næste ikke sammen (det var heller ikke muligt, der var frygteligt meget støj fra varmeovne m.m.) Den ene vidste lige hvad den anden havde brug for og omvendt. Vi var der i ca. 45 min. og så dem arbejde. Herefter var vi en tur i butikken og ja der var virkelig mange flotte ting.

I Växjö så vi først Linnèträdgården, som viste prisbelønnet havekunst efter den verdensberømte botaniker Carl Von Linnè. Derefter spiste vi frokost og besøgt glasmusseet efterfølgende. En dejlig dag i flot solskinsvejr. Retur til hotellet.

Fredag, d. 11. september

Turens sidste dag begyndte med besøg et pænt stykke inde i en skov, hvor der havde boet en mand, som havde samlet på gamle biler - altså Bil-kirkegården i Kyrkö Mosse. Nogle af bilvragene var fra 1940.erne. Det var vanvittig mange biler. Så forsatte vi til Svata Bergen/Hägghults Stenbrud og så på diabassten. Stenene er meget ru indtil man pudser dem. Så bliver de flotte sorte og blanke. De mænd, som har arbejdet der, blev slidt op meget tidligt. Det var et meget hårdt arbejde. Efter frokost fik vi en guidet tur i området. Nogle af os gik 52 trin op til toppen af alle affaldsstenene, som man i tidens løb har stablet ovenpå hinanden. Andre blev kørt derop af bussen, dog kørte alle med bussen ned igen.

Herefter kørte vi mod Helsingborg, hvor vi fik kaffe/te og kage på Ebbas Fik, som var indrettet i 50.er stil.

Herefter kørte bussen mod færgen som sejlede kl. 18:00. Vi var hjemme på Frederikssund St. ca. 19:30.

Forplejningen på turen var helt i top - bortset fra suppen den første dag, som var lidt for krydret efter nogens smag. Hver dag fik vi dejlig morgenbuffè med alt hvad man kunne tænke sig, dejlige frokoster og aftensmad med 2 retter hver aften på hotellet. Portionerne var lige vel store efter nogens mening.

Deltager og totograf

Gerd Bøwig

Nyeste kommentarer

04.10 | 12:28

Hej Vil gerne melde mig i jeres rejseklubben , tak Venlig hilsen Bo...

23.08 | 12:51

Jeg kunne godt tænke mig, at blive medlem af klubben. Med venlig hilsen Hanne

02.08 | 21:09

Jeg ønsker at blive medlem af klubben

08.02 | 17:44

Det var flot beskrevet, lige som vi oplevede det. En masse indtryk på...