Tjekkiet 2019

Rejsebeskrivelsen for turen til TJEKKIET den 13-17. maj 2019

Hvem har hørt om Lovosice eller som det hed ”Lobositz an der Elbe”?. Sikkert ingen, men det er der, vi skal hen. En gammel industriby i Sudeterlandet, hvor Elben slår et knæk og løber mod nord gennem bjergkæden til Tyskland og Dresden. Det er hovedvejen til Østeuropa, Prag og Budapest, på kringlede veje langs Elben og et jernbaneknudepunkt venter.

Dag1 start kl. 05:00 og ankomst kl.18:30, en laang dag, heldigvis stod middagen klar kl.19:00 på det gode hotel LEV (løven). Oprindelig var vi 25 tilmeldte, men frafald, ja selv vor turleder René måtte melde fra så vi var 16 tapre frederikssundere, der drog af sted.

Dag2 var lokalturen, begyndende med Theresienstadt, hvor danskere sad fangne under 2.verdenskrig.Vor guide Peter Mulvany kom med passende historisk gennemgang, og det var grumme historier at starte dagen med. Videre til middelalderbyen Lovosice, flotte huse, her så man EU-flaget veje ved siden af det tjekkiske flag på alle officielle bygninger. De er glade for EU og gode til at få støtte fra EU's regionalfonde. Sidste stop var en lille by ad kringlede veje med udsigt til Elben. En gammel Skoda, hvor bunden var rustet væk lagde fint op til morgendagen. Hvor hjemlige renovationsfirma Marius Pedersen havde spredt til byen, hans spande stod overalt. En primitiv campingplads i rigtig ”øst-stil” lå utroligt flot.

Dag3 gik til Skodafabrikken, først museum og starten som cykelfabrik, dernæst fabriksrundgang, desværre uden tilladt foto. Imponerende 35.000 ansatte producerede én Skoda i minuttet. En ny stansemaskine skulle indkøres, 10 mand havde sved på panden, da man forsøgte at øge hastigheden til 16!! standsede metaldele i minuttet. Der skal 400 dele til en Skoda, og det var imponerende, at vi fik lov til at gå langs samlebåndet, medens selvkørende materialevogne susede rundt. Der var tid nok langs samlebåndet til at man kunne pjatte med hinanden. Frokost på infocentret, et flot besøg på en ikonisk fabrik.

Herefter til Melnik, byen ved flodsammenløbet og krigsmindemærker.

Dag4 var afsat til Prag med flodsejlads. Det var et utroligt turisthelvede alt efter temperament. Jeg har aldrig set så mange mennesker vandre omkring, hver følgende sin guide med en flagstang.

Vi begyndte ved den jødiske kirkegård, derefter på egen hånd. Tusinde af mennesker stod og måbede ved det astronomiske ur. Flot, ja, 400 år gammelt, ja, figurer, der kom frem hver time, ja,men der er ingen kø ved Jens Olsens Verdensur i Københavns Rådhus! Fra en tid, hvor det at kunne måle var det store nye, og netop her ligger Thyge Brahe begravet, den første, der opdagede en ny stjerne, og begyndte at måle på himmelhvælvet. Verdensbilledet stod til at ændre, og kirkens monopol på uforandreligheden stod for fald. Godt at huske på. Hvordan alle flodbådene kunne være der i sommertiden må guderne vide.

Dag5 var hjemturen, alle besøg overholdt tidsplanen med militærisk nøjagtighed, og utroligt:guiden Peter brød ud i sang, da vi nærmede os Danmark!. Effektivitet prægede denne korte introduktion til Tjekkiet, der var plads til mere. Fordybelse manglede måske.

 

Finn Fischer.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

27.11 | 08:55

xd_maxsa33

...
24.07 | 19:00
Rejseklubben har modtaget 18
10.05 | 20:01
Kommende rejser har modtaget 4
09.05 | 20:53
Marielyst Højskole har modtaget 1
Du kan lide denne side